Ondersteunend Begeleider


 Een flexibele, collegiale collega met een groot invoelend vermogen. Die plezier in het werk heeft. Die zoek ik!

In mijn werk begeleid ik vooral het praktische stuk. Ik ga bijvoorbeeld mee naar afspraken, leer cliënten koken of ga mee boodschappen doen bij mensen met straatvrees. We werken vaak in kleine stapjes, bijvoorbeeld eerst de straat op naar een rustige omgeving en dat breiden we langzaam uit naar drukkere plekken. Ik vind het mooi om groei te merken, dat cliënten meer zelfstandig gaan doen. Cliënten hebben veel te vertellen. Ze leren wat van mij, maar ik leer ook elke dag van hen!
Ik voel me gehoord en gesteund door collega’s. Ik zou geen ander werk meer willen! Geen dag is hetzelfde!

-Muriël- 

Wat doet een Ondersteunend Begeleider?
Als ondersteunend begeleider heb je een ondersteunende en verzorgende rol bij begeleiding aan cliënten met een psychische/ psychiatrische kwetsbaarheid. Dat kan individueel of in een groep. Een cliënt komt bij RIBW GO met een ondersteuningsplan en beschikking van de gemeente. Op basis hiervan stelt de cliënt samen met de begeleider een begeleidingsplan op. Dit plan bestaat uit een persoonlijk arrangement dat gericht is op zelfredzaamheid van de cliënt en participatie. Jij ondersteunt bij onderdelen uit dit arrangement, zoals bij persoonlijke verzorging (ADL), het geven van medicatie (volgens instructie) en alledaagse ondersteuning. Je stimuleert de cliënt om zelf de regie te nemen en zijn/haar problemen zelf op te lossen. Je werkt in kleine stapjes naar de doelstelling die de cliënt zichzelf heeft gesteld. Deze evalueer je met de cliënt en indien nodig met de begeleider
. Je bent alert op signalen en koppelt die terug aan je collega’s. Ook ondersteun je bij het groepsaanbod voor cliënten en maak je gebruik van contacten binnen en buiten RIBW GO als dat bijdraagt aan de doelen van de cliënt.

Jouw rol in het team:
Als ondersteunend begeleider maak je deel uit van een team dat bestaat uit ondersteunend begeleiders, begeleiders en een vakinhoudelijke teamondersteuner. Bij de vakinhoudelijke teamondersteuner (‘de inhoudelijk expert’) kun je terecht met vakinhoudelijke vraagstukken. Samen met je team ben je verantwoordelijk voor het resultaat, de kwaliteit van de begeleiding, deskundigheid en ontwikkeling. Dit noemen wij zelforganisatie. Je neemt actief deel aan intervisie en casuïstiekbesprekingen en deelt vakinhoudelijke kennis met collega’s binnen en buiten het team. Je houdt je kennis up-to-date om cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.  Door op je eigen handelen en op dat van collega’s te reflecteren, draag je bij aan het zelforganiserend vermogen van je team. 
Er is wel een manager die de HR-zaken en de financiën regelt.

Ben je benieuwd naar onze teams? Lees hier meer. 

Vacatures Ondersteunend Begeleider